Search The Query
Search

Jaka jest różnica między bistro a restauracja?

Jaka jest różnica między bistro a restauracja?

Jaka jest różnica między bistro a restauracją?

Różnica między bistro a typową restauracją sprowadza się głównie do klimatu lokalu, rodzaju serwowanych dań, cen oraz prędkości obsługi. Restauracja zazwyczaj zapewnia obsługę kelnerską oraz szeroką gamę dań, natomiast bistro jest bardziej nieformalne, oferując ograniczone menu, szybszą obsługę i przytulną, nieco luźniejszą atmosferę.

Charakterystyka restauracji—czym się wyróżniają?

Restauracje to miejsca, które przede wszystkim stawiają na pełną obsługę kelnerską oraz bogate, zróżnicowane menu. Restauracje oferują szeroki wybór przekąsek, dan głównych i deserów, często oferują także bogatą kartę win oraz innych alkoholi.

  • Zróżnicowane menu – restauracje posiadają obszerne menu obejmujące różnorodne potrawy, nierzadko pochodzące z różnych zakątków świata.
  • Obsługa kelnerska – profesjonalni kelnerzy zajmują się podawaniem dań oraz doradzają gościom przy wyborze potraw oraz napojów.
  • Atmosfera formalna i elegancka – restauracje bardzo często posiadają klasyczny, spokojny i elegancki wystrój wnętrz.

Co wyróżnia bistro?

Bistro natomiast to lokal z bardziej kameralną atmosferą, często wystawiający stoliki na świeżym powietrzu. Oferta dań jest ograniczona, co zwiększa szybkość ich podania i umożliwia szybszą wizytę na lunch lub mniej formalne spotkanie.

  • Proste i ograniczone menu – zazwyczaj znajdziemy tu kilka wybranych, świeżych dań, kanapek, zup czy sałatek.
  • Szybka obsługa – do bistro wpadamy raczej na szybki posiłek niż długą, oficjalną kolację.
  • Luźniejsza atmosfera – wystarczy spojrzeć na wnętrze bistro – jest bardziej kameralne i często mniej oficjalne, niż tradycyjna restauracja.

Co na to mówią eksperci?

„Bistro, w przeciwieństwie do restauracji, stawia na prostotę menu, szybkość obsługi, rzeczowość prezentacji dań i przede wszystkim domową, niezobowiązującą atmosferę. Restauracja z kolei to miejsce bardziej eleganckie, nastawione na długie posiłki, podczas których goście mogą spokojnie degustować wiele różnych dań.” – źródło: Portal gastronauci.pl

„Bistro pochodzi od słowa rosyjskiego „bystro” oznaczającego szybko. Pierwsze lokale tego typu powstały we Francji w XIX wieku, których celem było dostarczenie szybkich posiłków.” – źródło: HistoriaKuchni.pl

Jak wybrać między bistro a restauracją?

Przed dokonaniem wyboru między tymi dwoma typami lokali warto zastanowić się przede wszystkim nad celem wizyty:

  • Formalne spotkania czy uroczyste okazje – najlepszym wyborem będzie restauracja.
  • Szybka przerwa obiadowa czy spontaniczny lunch – postaw na bistro i krótszy czas wizyty.
  • Preferowany klimat i nastrój – bistro jest idealnym miejscem, jeśli szukasz ciepłej, domowej atmosfery, restauracja sprawdzi się natomiast, jeśli zależy Ci na elegancji i spokoju.

Podsumowując: najważniejszym kryterium wyboru jest Twój osobisty gust oraz cel wizyty. Bistro i restauracja to dwie różne, lecz doskonale uzupełniające się formy gastronomiczne.